събота, 6 февруари 2010 г.

Я, както е зима навън. . .

Щуровини :: Я, както е зима навън. . .

Я да си споделим по една зимна рецепта, че да я почетем достойно зимата де е навън!
Тия дни пробвах една нова за мен, която ми звучеше крайно невероятна за изпълнение, но ме стъписа с окончателният си ефект и невероятните си вкусови усещания, които предизвика у мен.

Какво ли ще ви трябва за целта?

Не много. Една тенджерка под налягане и 5-6 продукта.
А, да! И червено винце да си я полеете после.

Та, обелват се картофки цели и се нареждат по дъното й, така че да го покрият цялото добре. Върху тях се подрежда мръвката - основно рецептата е за червени меса - свинско, телешко, патешко. Мръвката не трябва да е много дебела нарязана, най-много един палец на височина. Слага се да направи един хубав ред върху картофките. Поръсвате си я с подправки по ваш вкус. Лично аз съм голям фен на любимото ми бяло пиперче с лимон, невероятна подправка е за почти всякакво месо!
Малко дафинов лист, за да увенчае като с лаврово венче мръвката, а над триумфалният венец - гъбки.
То е ясно какви, ако не си ги берете сами - култивирани печурки.
Подпират се отгоре с легналите морковчета, а върху тях няколко малки глави лук - цели.
Няма да забравим и чесъна, без чийто скалидки не може.
За препоръчване е българският, че китайският е ужасно лют и смрадлив.
Приключваме картинката с една шепа сини сливи най-отгоре.

Да, ама вода, вода колко се сипва ? - попитах аз, когато я чух за първи път рецептата.
Вода се не сипва, ама никаква! Наместо нея се изливат 200 мл олио, но аз си предпочитам зехтин, че придава по-лек и приятен вкус.

Затваря се добе капака, слага се на огъня и се подсилва на макс.
При първият опит да излиза пара от нея, се намаля рязко, на съвсем тих - на около 2 от 4-балната система, за тия де си карат на по-старите печки.
Удържа се положението около 60 минути за телешко и около 40 минути за свинско.

Охлажда се леко и се изпуска парата.

Обуват се гащи на ластик, налива се виното и се почва една... не е за разправяне!