неделя, 3 октомври 2010 г.

Пълнени печурки (кралски)


Не зная защо така се казват, но така ги водят на нашия пазар.
По-едри,(двойно и тройно) по-кафяви, по-ароматни и по-скъпи са от обикновенните...
Без литературни ефикти, направо към схемата.
Впрочем, малко увод : Загледах се веднъж в една такава печурка от долната страна, което съвпада с "поглед отгоре" на схемата и забелязах, че на една от тия , кралските, с диаметър около 8см, като се махне пънчето се получава вдлъбнатина с дълбочина около 1см и диаметър около 3,5-4 см, колкото е и на сарфаладите, македонска, средногорска и др. нацденици, а също и на един модел топено, пушено сирене, но може да се замени и с кашкавал, изрязан с кръгла форма, или малка чашка.
Дебелината на кръгчетата салам и кашкавал е около 0,5 - 0,8 см.
Редът е както е на схемата : Най-отдолу 1/2 скилидка чесън, салам, кашкавал(пушено сирене), листче магданоз, зърно черен пипер (по желание).
Аз не слагам сол, тази, в салама е достатъчна, но може и още...
Тавата се намазнява леко, нареждат се, като извадените пънчета се слагат в междините.
Желателно е първо да сложите чесъна и саламените кръгчета, а кашкавала като се позапекат малко ...
След това ги ръся с лимонов сок, а може да се добави като гарнитура сос за спагети с домати, босилек и чесън!
Или друго, по желание - например дъщерята каза, че ставало и майонеза, но за мен не е желателно :)))