неделя, 11 април 2010 г.

Пролетии

Дааа, времето след Нова година е едно такова никакво, че не предполага някакви кулинарни красоти. За мен те са безкрайни имени дни и... и така. За съжаление, нямаме навика да отбелязваме по-сериозно идването на пролетта, а и няма с какво толкова.
Но, стига с увертюрите! Ето една пролетна чорба, която си сготвих вчера:
2 връзки пресен кромид;
1 връзка пресен чесън;
2 моркова;
Гъби - пресни;
Киселец, коприва, спанак;
По 2 - 3 чушки сиврия, капия и люта - пресни, разбира се.
Домат - хубаво е пресен, но аз имах от тези, с които може да се стреля с римска прашка и за това сложих консерва, за съжаление..., но ако всичко е идеално, къде остава удоволствието от непознатото...
Сол и други мерудии - на вкус.

Аз я приготвям горе-долу така: нарязвам лука - на едро, и го хвърлям в тенджерата дето ще става чорбата. На дъното има зехтин. Слагам капака и започва задушаването. След това, в тази или друга поредност режа на едро, хвърлям вътре и задушавам. Разбърквам, като разчитам на зехтина и водата, която пускат разните треви, особено гъбите. След като приключа с продуктите, доливам вода и варя докато стане.
Както винаги, това не е някаква „твърда бабина“ рецепта. Всеки може да импровизира, както намери за добре, а ако сподели какво е направил ще бъде още по-добре :)))
Добър апетит!

11 коментара:

  1. Екстра е! А аз понякога слагам и малко ориз :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сега видях, че съм забравил заглавието...
    Става и с ориз, може и някое парче от агне да се метне вътре... хубаво е! Аз исках да е чист зеленчук. Е,гъбите не са зеленчук, но аз ги слагам на всичко, тъй че :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз ги обичам гъбите. И на гъбена чорба не слагам никога ориз, но на копива ,лапад и спанак, да.:)
    Интересно. Виж от къде идва разнообразието в готвенето- всеки добавя, или маха нещо, или заменя.
    (Ама и аз голямо отркитие направих:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Де да знам - въпрос на моментно усещане...
    За мен, примерно, е крайно неприемлива комбинацията зеле + ориз, а някои хора много я харесват.
    Дето се казва - въпрос на вкус :)

    ОтговорИзтриване
  5. А, гъбите, ако са горски, направо става уникално :). Вече преглъщам по-трудно. :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Мисля, че с фиде вместо ориз ще е по-добре. Но въпрос на вкус все пак. Иначе, от една приятелка се научих винаги, когато в супата има коприва, да правя лека запръжка. Съвсем леко и за кратко запържваме листата в малко мазнина и после се действа, както си описал. Друг е вкуса.

    ОтговорИзтриване
  7. bampi,
    още малко започват да „излизат“ и горските гъби :)
    Тогава мисля да напиша нещо за салати със сурови гъби...

    ОтговорИзтриване
  8. Черна котка,
    наистина въпрос на вкус е ориз или фиде, или кус-кус - става и с него и не е лошо :)
    За запръжката съм съгласен, но приеми представеният вариант за ергенски :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Мммм, да. И аз ги чакам с нетърпение- и тях и охлювите. Кошмарен чревоугодник съм.

    ОтговорИзтриване
  10. "Кошмарен чревоугодник съм." Много сме!

    ОтговорИзтриване
  11. Хем сме много, хем сме хубави :)))
    Какво лошо има? :)

    ОтговорИзтриване