вторник, 13 юли 2010 г.

Лятна туршия...

Преди години, на пазара, един чичо - демек десетина години по-голям от мен, ми каза тази рецепта. Когато отида на пазар, обичам - като нормален ориенталец да побъбря, да огледам, пък може и нищо да не купя... Веднъж се запънах за едни люти чушки. Човекът ми вика „люти са“, а аз „айде бе“. Той на неговото, аз на мойто и така се стигна до дегустацията. Нали съм юнак отръпах цяла чушка и... стоя, мълча и сменям цветовете. Ужас! Ченето ми се схвана, а иначе обичам люто и то доста. Въртя очи и търся нещо да набутам в устата, да загся тази експлозия. Добре, че човека излезе човек и свали бързо едно връзка банани. Излапах я на екс и за време. Не пожела да му платя бананите само изчака да просъскам „прав беше“ и очите му светнаха радостно... Не всичко е пари!
Та така. При мен, на двора, джанки бол и от дума на дума разказвам за тях на чичотоооо... А той вика „като те знам к'ъв си ми работен, що не си направиш една бърза туршийка...“. Направих физиономия № 4 - леко тъпа, но въпросителна, с проблясъци на интелигентност и покана за споделяне. И, ето какво сподели този приятел:
Купуваш джанки (ако си имаш - набираш), чесън, люти чушки - от белите и копър. В буркани - от стандартните, слагаш лъжица сол, лъжица захар, оцет на вкус и два аспирина. Който иска, може да сложи супени лъжици, който иска чаени -  пак е въпрос на вкус. Все става... Ръгаш в буркана чушки, чесъна - на скилидки, джанки и копър. Пропорции - строго индивидуални. Може нещо да пропуснеш или нещо да добавиш. Затягаш здраво капачката и... това е! Първите два-три дни разклащаш всеки буркан за да се разтвори това, което е останало по дъното. След това ги оставяш на мира 20 - 30 дни да втасат и готово.
Както се досещате, само с торта не върви тази туршийка, но - вкусове различни... Аз много харесвам да добавя от джанките към гювеч, печено и т.н. Всеки ще намери неговото приложение.
Ами, това е. Който иска, може да пробва още тази година. Джанките узряха само в равнината, на по-високото - като при мен, все още стават. По тази технология могат да се направят и зелени доматчета с копър и чесън (разбира се) и... още какво ли не. Не откривам топлата вода, а само споделям... лаф да става...

24 коментара:

  1. Охо, тези люти чушлета звучат апетитно.
    Не мога да ям много люто, ама се пробвам понякога. С тези подправки и джанките ми е интересно обаче и ще взема да преровя нашия пазар за джанки, трябва да има още.
    Предполагам ще стане с всякакви люти чушки, нали?

    ОтговорИзтриване
  2. Ами, аз за тази туршия използвам едни бели малки тумбести чушлета, които не знам как се казват. Става и с т.нар. „рибки“, но просто трябва да се купуват по-малко люти, само леко пикантни. Познава се с пробване :))) Мисля, че „шипките“ са много люти за тази цел.
    Мисля, че няма да намериш джанки на пазара. Още преди месец купувах от пазара, а при мен още не бяха станали. Тази година бе много дъждовна и всички плодове по високите места закъсняха. Ако живееш в София мисля, че можеш да намериш джанки около Банкя, Иваняне, Мало Бучино или подножието на планините около София. По другите части на страна в предпланинските области трябва още да има. Все пак, побързай иначе... догодина :)

    ОтговорИзтриване
  3. П.П. Всъщност, може да „изпуснеш“ джанките. С люти чушлета и чесън също става идеално. Пробвай и със зелени доматчета.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти.
    Не съм от София. Тези дни гледах едни циганета разнасяха джанки на пазара и предлагаха да им ги изкупят от масите, затова мисля, че ще има. Ако не - на село ще видя, там си е балкан, ако не са узрели вече.
    А рибки имам домашни. Имат де, мамини, та ще взема.
    Ще ми се със джанките да пробвам, иначе чесън на .... всички трушии май :) слагам.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ей, това е идея, наборе. Утре ще направим. Имам джанки..Аз ги слагам и в манджата - прясно зеле.Много му подобряват вкуса :)

    ОтговорИзтриване
  6. Е, тогава нямаш проблеми. Джанките, консервирани по този начин слагам в гювеч, мусака, става и с прясно зеле и всякакви печива. Сока от буркана е чудна подправка за разни супички, особено ако денят е след тежка нощ :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Хаххахахаха...е по-весело описание на изгълтване на люта чушка не бях чела;)Даже "видях" физиономия номер 4 :)))Аз ще си сложа доматчета, джанките баба ми ги прави "самостоятелни" и ги добавя в супичка. Става страахотно!
    Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Ирония Идиотова, благодаря!
    Що не разкажеш какво значи „самостоятелни“. По този начин ли се правят, по друг ли... За супичката спор няма :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ооо..ми баба ги слага само тях сам саминки в буркан, трилитров и им бае и мае с разни треви и подправки, захар, малко, ама малко оцет..Честно, не помня как беше. От почти 7 години спрях да правя туршии, компоти, лютеници и прочие хубави неща;))

    ОтговорИзтриване
  10. Ами питай :) Хем баба ти ще се зарадва, че рецептата ѝ ще се запази, хем и ние ще я научим :)))
    Аз също не правя т.нар. „зимнина“ защото повечето неща вече ги има на пазара и е безсмислено. Все пак, някои такива - като джанките, ги няма. Слагам и кисело зеле. Баща ми ме научи, аз добавих някои неща и сега, по мое мнение - разбира се, аз правя най-хубавото зеле на Балканите :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Охо, и аз ще пробвам. При мене още се намират джанки. Разбирам, че трябва да не са узрели, нали, Славунчо?

    ОтговорИзтриване
  12. Аууу, в никакъв случай! Узрялата джанка за нищо друго, освен за ракия не става. Трябва да са зелени и в момента, в който костилката започне да се отделя лесно като я сдъвчеш - джанката де, бързо береш и слагаш. Т.е., това е пет до десет секунди преди да започнат да сладнят и омекват...
    Когато са много кисели още и на жена ми ѝ „изтръпват зъбите“ е рано. Ако ме питаш как изтръпват зъби - не мога да ти кажа. Много неща са ми изтръпвали, но зъби никога. Все пак, и аз не съм този, опознал женската същност в подробности :)))

    ОтговорИзтриване
  13. :-)
    Ей какво видях днес в профила на един приятел във фейсбука:
    Арменският поп рече:
    Бог е казал: "Обичайте ги"! Никога не е казвал: "Разбирайте ги"...

    ОтговорИзтриване
  14. Абе обич, обич, ама понякой път ти идва да хванеш гората :(

    ОтговорИзтриване
  15. Е-е, ти пак се опитваш да разбереш. Сваляш очилата, слагаш тапи в ушите и с обичта напред. ;-)))

    По-младежкия вариант беше излизаш за прясно мляко, връщаш се след един месец с кисело, търпиш 2 часа и после имаш един месец мир и тишина. :-)
    Ама и вие вече поомекнахте. :-)

    ОтговорИзтриване
  16. В по-младежкият вариант хич не ми пукаше, но с годините поомекваме и буквално и преносно :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Хайде, Славунчо, ние тръгваме към оня прашен град, дето ти е нещо като квартал, да видим трамвай.;-)

    ОтговорИзтриване
  18. Лек път и успех, щом си нямате друга работа...

    ОтговорИзтриване
  19. Чушке, чушке, я ела,
    аз да те изям сега.
    Чушке, чушке, ти си тук,
    ти си вкусен зеленчук.
    Ти си пълна с витамини,
    аз от тебе черпя сили.
    Чушке, чушке, я ела,
    аз да те изям сега.

    ОтговорИзтриване
  20. :))) Жена ми донесе от Скопие люти чушчици колкото нокът. Като малки огнени витаминчета са :)))

    ОтговорИзтриване
  21. много готино разказваш,с удоволствие се чете:)

    ОтговорИзтриване
  22. Аз лично използвам БИО изворна вода Rose Drops за готвене (освен за пиене)

    ОтговорИзтриване
  23. привет, я просто хочу сказать всем, что я получил свой ссуду в размере 1000000,00 долларов от инвестиционной программы ссуды мистера Бена и 100 законных контактов по электронной почте: 247officedept@gmail.com или напишите ему на WhatsApp + 1-989-394-3740. если вы ищете финансирование 100 по низкой ставке 2 ставки взамен.

    ОтговорИзтриване