четвъртък, 9 септември 2010 г.

Печен джолан по кипърски с патладжан и тиквички

 Предстоят ни няколко прохладни дни, дни в които можем да обърнем подобаващо внимание на една рецептичка като тази :

Печен джолан по кипърски с патладжан и тиквички:

Списък на необходимите продукти за 4 порции:
телешки джолан;
6-7 малки глави лук;
2-3 патладжана;
3 тиквички;
1 глава чесън;
 2 домата; олио; сол;
 1 ч. ч. бяло вино;
 1 ч. ч. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Патладжаните и тиквичките се нарязват по дължина на филийки с дебелина около 1 пръст.
2. Месото се шпикова със скилидки чесън. След това се посолява леко.
3. Шпикованото месо се поставя в тава заедно с обелените глави лук.
4. Филийките патладжан се запържват в тиган със сгорещено олио и с тях се покриват парчетата месо.
5. Върху патладжана плътно се подреждат филийки сурови тиквички. Посолява се леко.
6. Доматите се нарязват на кръгчета, подреждат се върху тиквичките и се поръсват с малко сол.
7. Накрая продуктите се заливат с бялото вино, зехтина и 1/2 ч. ч. вода.
8. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурна.
Ястието се пече при температура 200 градуса до готовност.
 
Как ви се вижда?
Аз лично смятам да си я пробвам, защото се убедих от личен опит, че добре приготвеното джоланче си е наистина деликатес, достоен да предизвика сериозно поемане на студена биричка и руйно винце през ония дни, когато навън си вали, а на тебе си ти е кеф да си седиш на масата с приятели.

6 коментара:

  1. Чудесна идея, според мен,само като си представя продуктите, но мисля първо да посваря джолана под налягане, понеже времето за неговото приготвяне, ако само се пече е доста и останалите продукти ще се разкашкат, но това са подробности!
    Сигурен съм, че вкусът ще е чудесен и в събота ще го направя :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, сваряването ще ускори наистина процеса - не е лоша идеята. Джоланчета си правя на всяко едно по-сериозно захлаждане, леко шпиковани с чесънче за отпускане на месото, в плик за печене на около 160-180'С за около 2-2,5 часа време поне.
    Докато се изпекат, седиш, гледаш жално и душиш въздуха като сомалиец пред Макдоналдс.
    Намазани със зехтинче и микс от подправки стават чудесни, но тази рецепта ме провокира да си я проверя на вкус, още повече, че сега си има всичките необходими продукти в прясно състояние.
    Пробвай с бял патладжан, ако намериш - далеч по-сладък е от другият и вкуса му е по-добър! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Да, пробвал съм белия патладжан, то й и не горчи
    А чудесна комбинация става -свиндски джолан, аз джолан ли е- първо под налягане, мускул ,все пак и след това във фурната малко с повечко червен пипер да хване коричка, а от соса който е пуснал при варенето, една чорба от леща с повечко чесън и мащерка и- вино !!!

    ОтговорИзтриване
  4. A-a-a-a, виж ти, каква добра идея ми даваш за чорбичката от джолана!!

    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Харесва ми. Ще я сготвя в гювеч. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Направих я! (изядох я) :)
    Много добра е на вкус, а в гювеч предполагам че ще се получи фантастично! :)

    ОтговорИзтриване