вторник, 25 октомври 2011 г.

Зелето


По това време по улиците на града ни се тътркалят зелки.
Спускат се красавици към пазарите, тракат високите им токчета, а лакираните нокти с цвят на седеф докосват зелевите глави - избират само онези здравите, средно големите, добрите за кисело зеле.Дори човек да се издигне колкото си иска високо, да изскубне родните си корени и да се превърне в изтънчен интелектуалец, само е въпрос на време кога ще го видите нарамил чувал зеле на раменете си.Зелето е по-силно от всичко!
Сарми с пушени ребра, кисело зеле на фурна, зелева чорба...Наред с картофите и боба киселото зеле е третото основно ястие в нашата национална кухня.За салатата от кисело зеле, поръсено с червен пипер, и да не говорим.Как изобщо бихме могли да живеем без нея?
Погледнете само с колко любов и внимание нашият уважаван философ подрежда зелките в кацата, попарена преди това с вряла вода; как сипва солта, как равномерно разпределя лютите чушчици и изчистения хрян.Зарязал важните дела и университетските катедри, два пъти седмично като някакъв вампир слиза със свещ в ръка, за да претака зелето.За какво толкова мъка и толкова труд? Нима в магазините няма кисело зеле? Има, но в нашия народ все още тлее дълбоко недоверие към "държавното" зеле.Всеки открива в собствената каца селски дом, от който е дошъл баща му, ако не и самият той.И макар строителите да издигат модерни небостъргачи със смели линии, вонята на кисело зеле се изкачва с асансьора и до най-затворения "живинг"-рум.

Да ни е сладко зелето!

momo

10 коментара:

  1. Ей голяма работа сме ние балканците. Много по-различни неща видях, когато бях за 7 дни в Тайланд в Pattaya Thailand holiday. Много особена кухня и обичаи имат тия хора.

    ОтговорИзтриване
  2. надявам се колкото се може по-скоро този блог да се обнови и да се публикуват нови и интересни теми. БАЛКАНСКА КРЪЧМА хубаво започна да описва части от нас балканците - понеже ние сме "голяма работа" и нашата кухня е особена за хората от другите страни на света затова трябва да я познаваме и да я промовираме като туристически продукт - да се възползваме от това което имаме

    ОтговорИзтриване
  3. Зелето има разкошен вкус.Статията е хубава.Какви ли не ястия могат да се приготвят с него.Скоро ще дойде времето именно да слагаме зеле за зимата в бидоните.Наистина какъвто и аристократ да си, все ще напълниш чувалите със добре подбраните зелки, които след това внимателно ще подредиш в съда, а пък може и червено цвекло да му сложиш, за да има цвят.Храната си е храна, българското си е българско.Сърмите са наистина неустоимо ядене.Дори самият сироп в зелено е хубав за пиене.Поздравления за статията развесели ме.Пък да не гворим за баница със зеле любимо мое ястие......

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам зеле на фурна, като и баница със зеле. Заслужава да си слагаме в бидоните хахаха

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно си го написал това..." Дори човек да се издигне колкото си иска високо, да изскубне родните си корени и да се превърне в изтънчен интелектуалец, само е въпрос на време кога ще го видите нарамил чувал зеле на раменете си.Зелето е по-силно от всичко! " хахахах зелето е над всичко и над всеки. Радвам се че попаднах на тази статия и самият блог е доста добре измислен като тема която ни предлагате, продължавайте да споделяте за нас.

    ОтговорИзтриване
  6. киселото зеле за балканците е "класика в жанра" несъмнено има много витамини и неповторим вкус, както и е много полезен и прочиства целият организъм затова всички го консумират. много се консумира и прясното зеле обаче, не само киселото, па в крайна сметка нека всеки яде каквото му харесва

    ОтговорИзтриване
  7. Прав сте, не може да се скрие навикът от детство...Това ми напомня за историята за онзи човек, на когото много му се ядяла тиква, ама знаел, че е селско и не искал да се излага в града..Та накрая взел, че умрял...

    ОтговорИзтриване
  8. привет, я просто хочу сказать всем, что я получил свой ссуду в размере 1000000,00 долларов от инвестиционной программы ссуды мистера Бена и 100 законных контактов по электронной почте: 247officedept@gmail.com или напишите ему на WhatsApp + 1-989-394-3740. если вы ищете финансирование 100 по низкой ставке 2 ставки взамен.

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен пост, поздравления! Впечатлен съм и приятно изненадан от този сайт. УСпех в развитието му!


    PCTVNET

    ОтговорИзтриване