вторник, 29 юни 2010 г.

И за мезе, и за махмурлук :-)

Рецептата е проста - връхчета от коприва (ония 3-4 свежи листенца, дето са на върха на стъблото) се топват в разбито яйце и се пържат. Било много вкусно. Не съм пробвала, но ми я каза гастроном, дето мога да му имам вяра.
Вижда ми се 3 в 1 - хем мезиш, хем си хапваш, хем и махмурлук може да лекуваш (като зная мъжът ми как след тежка вечер първо се залепва на котлона да си изпържи яйца за лекарство :-) )

А пък мемито да ви се похвали - вече си има 10 пиленца. Взех си една квачка назаем, събрах яйца от махалата и тя взе, че ги излюпи. Мъжът ми направи специална конструкция с къщичка отгоре и без мрежа отдолу да ги разнасям из двора да пасат тревичка и да торят. И така, вече съм стопанка на 10 бъдещи кокошчици и петлета.

Събирам рецепти с яйца и кокошки. :-)))

Ето ги и тях:



7 коментара:

  1. Човек винаги научава нещо ново. Ще го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честито! Ще си хапваш пресни яйца. Аз не гледам кокошки и др. такива твари, щото не мога да ги коля. Ако викнеш комшията един-два пъти има опасност да започне да ти помага и за други работи, тъй че :)))
    Мъжът ти е много интересен. За първи път чувам на някой яйцата да му действат отрезвяващо, но... свят голям. Аз се оправям категорично и еднозначно с една-две гооолеееми и люти шкембета. Като по-млад и по-наивен пробвах и с бира, но след втората бира така ми се допиваше пак ракия, че... абе не е за разправяне :)))
    Не знам откъде ще намериш как се готви кокошка. Това животно е съвсем различно от бройлера. Имам едни стари готварски книги ще погледна.

    ОтговорИзтриване
  3. :-))
    И на мене ми е малко жал, ама тия поне са живели щастливо. :-))))
    Пък бройлера е заклан след един нещастен живот... :-)

    Знаеш ли го, Славунчо оня виц:
    Отишъл Вуте на посещение в Япония. Разхождали го тук там и накрая попаднал на едно японско гробище. Гледа той, на всички плочи пише едни години - по 3-4 на калпак, някъде 10. Пита Вуте: "Абе това да не е гробище за деца?" Отговарят му: "Не, ние пишем колко време реално е живял човекът." А Вуте: "Леле, на моя гроб тогава трябва да пише Вуте се роди умрел..."

    Та и бройлера ми се вижда нещо роден заклан. :-)

    Кръстьо, и аз ще го пробвам тия дни. Ще обменим вкусов опит после. :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, бъдещите манджички на последната снимка изглеждат мн. сладки. :D

    ОтговорИзтриване
  5. :) Върна ме в детството с тия пиленца, благодаря!
    И аз съм чувала, че панираната коприва е много вкусна, но не съм пробвала, предпочитам си я на чорба. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Нали, Gloxy. И мене ме нагази носталгия като ги видях. :-)

    ОтговорИзтриване
  7. наистина прекрасна рецепта, трябва да я пробвам като лекарство някой път, би било интересно да видя какво ще се получи първо на някой друг; иначе няма по хубаво от домашни пилета защото това в магазините са всичко останало но не и пилета и не истински яйца

    ОтговорИзтриване