четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Кафето


Кафето е най-важното второстепено нещо в нашия живот.Струва ни се, че без всичко можем, но без кафе - не!И когато нямаме съвсем нищо у дома, ще почерпим госта с последните остатъци от кафето в мелничката...
Начинът, по който се приготвя и пие кафето, е и сигурната граница между манталитета и цивилизацията.Докато на Север и Запад пият късо еспресо между другото и набързо, кажи-речи на крак, облегнати върху бар-плота, Изтокът най-напред сяда и на спокойствие прави преглед на деня през тази сладко-горчива житейска пауза.
Турците възприели от арабите обичая да пият кафе и го пренесли в нашите краища.Затова го и наричаме "турско кафе"! Интересното е, че след като са ни научили да пием кафе, турците преминали към пиене на чай.Било каквото било, но когато една година на остров Родос поръчах "турско кафе", келнерът едва не ме изхвърли.
- Господине - каза разгневено той, - тук се пие сам гръцко кафе! Ако желаете турско, ето - отсреща е Мала Азия, плувайте...
Мога да кажа че съм опитвал почти всички кафета на света, од блудкавото американско кафе, което се пие в специална чаша за кафе с мляко; латиноамериканското "Негра кафе", италианските еспресо и капучино през френското филтър до супер-сладкото гръцко кафе в чашка като напръстник и австралийското , което и не прилича на кафе, а на чорба със следи от кофеин...Но никога и никъде не съм открил неповторимия вкус и аромат на кафето, което горе, под Вратнишката порта, печеше в прибора си и чукаше с дървен токмак в каменен хаван прочутият сараевски кафеджия Вейсил ефенди, и сервираше с благоговение, по истислаха, без бързане, сякаш цялото време на света е пред нас, докато мракът полека се спускаше над покривите на града в котловината.
Разказват, че когато един стар аполитичен ефенди в трудните времена на политически обрати и уйдурми поръчал обичайното си кафе в своето кафене, келнерът го попитал какво кафе иска - сръбско или турско, при което той се отказал от кафето и рекъл:
- Дай един чай!
- Китайски или руски? - попитал келнерът, а ефенди махнал с ръка и сдържано казал:
- Донеси ми чаша вода.
При нас, по принцип, има много повече видове кафета и начини, по които се пият, отколкото в която и да било друга страна на света.
Тук най-напред са двата основни вида: максусия (вари се с любов и за добре дошли, значи максус) и сиктеруша - дискретно подсказва на гостите, че посещението е завършено.
В Босна има и кафе - доливуша (или разговоруша), когато се долива, за да трае удоволствието по-дълго.
У нас с кафето се ражда любовта, коват се заговори, лекува се махмурлук, провеждат се събрания, помирват скарани, утешават вдовици, а клюкарстването по адрес на ближните (най-изявената ни национална черта) и насън не би било възможно с някоя друга напитка...
Е, благодаря ви за кафето и извинете, ако нещо не е било наред!

momo

23 коментара:

  1. :) Напротив, чудесно беше! И сутринта го четох, сега пак го чета - такова пълно и разнообразно кафеусещане и много смях. Благодаря за страхотната публикация! :)

    ОтговорИзтриване
  2. много обичам турско кафе, няма по-хубаво начало на деня от отва със силно турско кафе :)

    ОтговорИзтриване
  3. точно такова кафенци искам както на снимкта, горещо и ароматно ще ми дойде идеално в тези ледени дни

    ОтговорИзтриване
  4. Даа, деня неможе да започне без чаша кафе :) Статията ти е много интересна и забавна, особено разказа на ефенди. Честно казано за първи път чувам, че гръцкото кафе е сладко. Пила съм гръцко кафе в една гръцка сладкарница (в София) е по-ужасно нещо няма. Страшно горчиво и силно, чак гадно. От тогава никога не си поръчвам гръцко кафе. Но бих опитала кубинско, ако кардиолога ми каже, че е безопасно за мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Сетих се за още едно кафе на пясък. Не съм пила такова нещо и ми е много любопитно какво пък толкова е то. От няколко познати и приятели съм чувала, че било страхотно и го правили на морето най-вече. Доста сме пътували по бългорското черноморие и не съм срещала заведение, в което да предлагат заветното кафе. Ако някой знае моля да позсказва :)

    ОтговорИзтриване
  6. на мен турското кафе ми е любимо, поздрави до всички и приятна вечер

    ОтговорИзтриване
  7. в Македония много се пие турско кафе, а и на мен ми е любимото, просто другите не ме събуждат

    ОтговорИзтриване
  8. Странно, че казваш че гръцкото кафе е сладко. Аз съм останала с впечатлението, че това е може би най-горчиво-гадното кафе на света. Впечатленията са ми от една гръцка сладкарница у нас и наистина на друго място такова кафе не съм вкусвала. Интересен е и факта, че кафето го свързваме със сладки приказки и винаги го пием на спокойствие. Ако е на крак не би било толкова вкусно. Чак сега като прочетох поста ти се замислих за това :)

    ОтговорИзтриване
  9. А рано сутрин наистина ни се струва, че без всичко можем, но без кафе не. За това може би това е едно от най-важните първостепенни неща в живота рано сутрин. Наистина сме възприели повече ориенталските навици свързани с кафето отколкото европейските. И специално на мен така и ми харесва повече :)

    ОтговорИзтриване
  10. Статията много ми хареса, хем е весела, хем научих някои факти за кафето. Прииска ми се да пробвам кафе на пясък, някой дали знае къде правят такова и изобщо предлагат ли някъде?

    ОтговорИзтриване
  11. Останала съм с впечатлението, че гръцкото кафе е просто нес кафе. Но знам, че имат много хубава практика да го сервират с чаша вода.

    ОтговорИзтриване
  12. Не пия кафе, просто не ми понася дори миризмата.И ми е много интересно като се започне рано сутрин в офиса всички тичат за кафе и разхождат разни чаши.Наистина за някой ден без кафе не е възможно, явно има нещо наркотично в него, което пристрастява..знам ли.За турското кафе съм чувала , че е най-хубавото.Даже аз самата веднъж опитах, понеже имам приятели кюрди, но с цел след това да ми гледат.Наистина се получават различни фигурки от утайката на кафето.Може да се направи статистика на ден колко кафе пие човечеството , чудно ми е каква ли цифра ще се получи.

    ОтговорИзтриване
  13. Кафето....някои не могат дори и без ароматът му.Много гледат на кафе.Статията е интересна.

    ОтговорИзтриване
  14. Кафето от снимката изглежда с доста голяма пяна, доколкото знам, това е хубаво.Аз лично не съм много по кафето, даже изобщо не пия.Не знаех, че двата основни вида са максусия (вари се с любов и за добре дошли, значи максус) и сиктеруша - дискретно подсказва на гостите, че посещението е завършено.хаахах което в България не бих казала, че това би означавало Интересно е че в Босна има и кафе - доливуша (или разговоруша), когато се долива, за да трае удоволствието по-дълго.Много любопитно.При нас с кафето се раждат наистина какви ли не неща, истина или до украсени......това са подробности.Страхотна статия.

    ОтговорИзтриване
  15. Сутрешно събуждане с аромат на кафе, мечта за доста голяма част от населението. Хареса ми това деление кой къде и какво пие в различните части на света .." Тук най-напред са двата основни вида: максусия и сиктеруша - дискретно подсказва на гостите, че посещението е завършено. В Босна има и кафе - доливаша, когато се долива, за да трае удоволствието по-дълго." Имайки предвид българският гостенин как се заседява и унася и забравя, че не си е вкъщи може би това леко подсказване е идеално хахах не знаех че има благодаря за статията.

    ОтговорИзтриване
  16. голям процент от балканските хора немогат да си представят сутринта без кафе, малко или много това се разрасна в последните години след прехода, като по-нова мода повлияна от западните кафета като шварц-филтър кафе и експресо кафето; в Македония най-разпространено обаче така нареченото "турско кафе", което се важи в джезве

    ОтговорИзтриване
  17. Кафето е важна стъпка или по точно сутрешна крачка в живота на голяма част от населението на Земята. Самият аромат събужда някои и това е първото нещо, за което се сещат когато отворят очи. Какви ли не модели има на кафета, видове сортове, но тайната се рие в неговата направа."латиноамериканското "Негра кафе", италианските еспресо и капучино през френското филтър до супер-сладкото гръцко кафе в чашка като напръстник и австралийското , което и не прилича на кафе, а на чорба със следи от кофеин" нямах представа, че има такива модели. Статията е невероятна, радвам се че попаднах на нея.

    ОтговорИзтриване
  18. Ех дано някой ден и аз мога да се похваля с подобно изказване че съм пила всякакви кафета както пишеш в статията си...."... Господине - каза разгневено той, - тук се пие сам гръцко кафе! Ако желаете турско, ето - отсреща е Мала Азия, плувайте...Мога да кажа че съм опитвал почти всички кафета на света, од блудкавото американско кафе, което се пие в специална чаша за кафе с мляко; латиноамериканското "Негра кафе"" само какви странни имена и да се чудиш как може да има все по интересни и вкусни кафета, а пък за техният аромат да не говорим!Блога е интересен продължавай да ни радваш!

    ОтговорИзтриване
  19. Темата за кафето наистина е много интересна! Не се бях замисляла, че ние, които сме по-наизток наистина обичаме да си пием кафето дълго. Може би за това винаги си купуваме дълго кафе. Дълго и силно! Аз не съм опитвала толкова много различни кафета, но бих опитала кубинското. За него са ми казвали, че сърцето ти така почва да тупка, че имаш чувството че ще изхвръкне. Американското шварц кафе наистина е като чай - това поне съм опитвала :) Италианското е точно по наш вкус, но твърде късо, за да му се насладим с една цигарка преди началото на работния ден. Чувала съм, че бразилското кафе също е много добро както и турското. Гръцко кафе съм пила в гръцка сладкарница у нас и впечатленията са ми ужасяващи - ужасно гадно горчиво, без аромат и колкото и захар да слагаш вкуса не омеква...

    ОтговорИзтриване
  20. Темата за кафето наистина е много интересна! Не се бях замисляла, че ние, които сме по-наизток наистина обичаме да си пием кафето дълго. Може би за това винаги си купуваме дълго кафе. Дълго и силно! Аз не съм опитвала толкова много различни кафета, но бих опитала кубинското. За него са ми казвали, че сърцето ти така почва да тупка, че имаш чувството че ще изхвръкне. Американското шварц кафе наистина е като чай - това поне съм опитвала :) Италианското е точно по наш вкус, но твърде късо, за да му се насладим с една цигарка преди началото на работния ден. Чувала съм, че бразилското кафе също е много добро както и турското. Гръцко кафе съм пила в гръцка сладкарница у нас и впечатленията са ми ужасяващи - ужасно гадно горчиво, без аромат и колкото и захар да слагаш вкуса не омеква...

    ОтговорИзтриване
  21. "В Босна има и кафе - доливуша (или разговоруша), когато се долива, за да трае удоволствието по-дълго." това много ми допада, да ти доливат кафе, за да върви разговора. Опасявам, че в България ако направят такова всички ще киснат по 6 часа на сладки приказки и накрая кафето ще фалира :) На мен много ми харесват турските сладкарници - пълни са с невероятни сладки, баклави и други изкушения и хубаво горчиво кафе, за да уравновесява сладостта. Рядко сядам в такива, но е голям кеф за мен. Имаше такова кафене-сладкарница на Пиротска, където минаваше трамвай тройка. Отдавна не съм сядала там и не съм сигурна дали още съществува, но беше точно в ориенталски стил.

    ОтговорИзтриване
  22. Поздравления за хубавата статия или по скоро разказ за кафето.С мирис на кафе започва всяка сутрин на голяма част от хората. хареса ми тази част.....'латиноамериканското "Негра кафе", италианските еспресо и капучино през френското филтър до супер-сладкото гръцко кафе в чашка като напръстник и австралийското , което и не прилича на кафе, а на чорба със следи от кофеин...Но никога и никъде не съм открил неповторимия вкус и аромат на кафето, което горе, под Вратнишката порта, печеше в прибора си и чукаше с дървен токмак ......" има места където дори и най-обикновенно кафе ни се струва уникално и неповторимо, зависи кой го е направил и къде се намираме, каква е историята му.

    ОтговорИзтриване
  23. Радвам се че ни пишете и се надявам да продължавате в бъдеще да ни изненадвате.Кафето е от изключителна важност особено рано сутрин когато за някои това им действа събуждащо и ако не поемат сутрешната си доза никотин са изключително раздразнителни.Не знам дали им идва от вътре или наистина не се чувстват добре, явно до такава степен са свикнали със силната напитка че няма как да живеят без нея.Тук пишете за различни модели кафето, за някои дори не бях и чувала, но ето че никога не е късно да се образоваме нали така.Знам че турското кафе е силно и , но там на почит е и чаят.

    ОтговорИзтриване