четвъртък, 9 септември 2010 г.

Печен джолан по кипърски с патладжан и тиквички

 Предстоят ни няколко прохладни дни, дни в които можем да обърнем подобаващо внимание на една рецептичка като тази :

Печен джолан по кипърски с патладжан и тиквички:

Списък на необходимите продукти за 4 порции:
телешки джолан;
6-7 малки глави лук;
2-3 патладжана;
3 тиквички;
1 глава чесън;
 2 домата; олио; сол;
 1 ч. ч. бяло вино;
 1 ч. ч. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Патладжаните и тиквичките се нарязват по дължина на филийки с дебелина около 1 пръст.
2. Месото се шпикова със скилидки чесън. След това се посолява леко.
3. Шпикованото месо се поставя в тава заедно с обелените глави лук.
4. Филийките патладжан се запържват в тиган със сгорещено олио и с тях се покриват парчетата месо.
5. Върху патладжана плътно се подреждат филийки сурови тиквички. Посолява се леко.
6. Доматите се нарязват на кръгчета, подреждат се върху тиквичките и се поръсват с малко сол.
7. Накрая продуктите се заливат с бялото вино, зехтина и 1/2 ч. ч. вода.
8. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурна.
Ястието се пече при температура 200 градуса до готовност.
 
Как ви се вижда?
Аз лично смятам да си я пробвам, защото се убедих от личен опит, че добре приготвеното джоланче си е наистина деликатес, достоен да предизвика сериозно поемане на студена биричка и руйно винце през ония дни, когато навън си вали, а на тебе си ти е кеф да си седиш на масата с приятели.

вторник, 13 юли 2010 г.

Лятна туршия...

Преди години, на пазара, един чичо - демек десетина години по-голям от мен, ми каза тази рецепта. Когато отида на пазар, обичам - като нормален ориенталец да побъбря, да огледам, пък може и нищо да не купя... Веднъж се запънах за едни люти чушки. Човекът ми вика „люти са“, а аз „айде бе“. Той на неговото, аз на мойто и така се стигна до дегустацията. Нали съм юнак отръпах цяла чушка и... стоя, мълча и сменям цветовете. Ужас! Ченето ми се схвана, а иначе обичам люто и то доста. Въртя очи и търся нещо да набутам в устата, да загся тази експлозия. Добре, че човека излезе човек и свали бързо едно връзка банани. Излапах я на екс и за време. Не пожела да му платя бананите само изчака да просъскам „прав беше“ и очите му светнаха радостно... Не всичко е пари!
Та така. При мен, на двора, джанки бол и от дума на дума разказвам за тях на чичотоооо... А той вика „като те знам к'ъв си ми работен, що не си направиш една бърза туршийка...“. Направих физиономия № 4 - леко тъпа, но въпросителна, с проблясъци на интелигентност и покана за споделяне. И, ето какво сподели този приятел:
Купуваш джанки (ако си имаш - набираш), чесън, люти чушки - от белите и копър. В буркани - от стандартните, слагаш лъжица сол, лъжица захар, оцет на вкус и два аспирина. Който иска, може да сложи супени лъжици, който иска чаени -  пак е въпрос на вкус. Все става... Ръгаш в буркана чушки, чесъна - на скилидки, джанки и копър. Пропорции - строго индивидуални. Може нещо да пропуснеш или нещо да добавиш. Затягаш здраво капачката и... това е! Първите два-три дни разклащаш всеки буркан за да се разтвори това, което е останало по дъното. След това ги оставяш на мира 20 - 30 дни да втасат и готово.
Както се досещате, само с торта не върви тази туршийка, но - вкусове различни... Аз много харесвам да добавя от джанките към гювеч, печено и т.н. Всеки ще намери неговото приложение.
Ами, това е. Който иска, може да пробва още тази година. Джанките узряха само в равнината, на по-високото - като при мен, все още стават. По тази технология могат да се направят и зелени доматчета с копър и чесън (разбира се) и... още какво ли не. Не откривам топлата вода, а само споделям... лаф да става...

вторник, 29 юни 2010 г.

И за мезе, и за махмурлук :-)

Рецептата е проста - връхчета от коприва (ония 3-4 свежи листенца, дето са на върха на стъблото) се топват в разбито яйце и се пържат. Било много вкусно. Не съм пробвала, но ми я каза гастроном, дето мога да му имам вяра.
Вижда ми се 3 в 1 - хем мезиш, хем си хапваш, хем и махмурлук може да лекуваш (като зная мъжът ми как след тежка вечер първо се залепва на котлона да си изпържи яйца за лекарство :-) )

А пък мемито да ви се похвали - вече си има 10 пиленца. Взех си една квачка назаем, събрах яйца от махалата и тя взе, че ги излюпи. Мъжът ми направи специална конструкция с къщичка отгоре и без мрежа отдолу да ги разнасям из двора да пасат тревичка и да торят. И така, вече съм стопанка на 10 бъдещи кокошчици и петлета.

Събирам рецепти с яйца и кокошки. :-)))

Ето ги и тях:



понеделник, 7 юни 2010 г.

Гарнитура от :


1. Салата от стар фасул с едронарязан (на полумесеци) стар лук, зехтин и чубрица.
2. Домашна ,качествена лютеница.
3. Мариновани краставички , пак е желателно домашно производство, е най-удачната за пържени кюфтета !!! :)
--------------------------------
Това е моето мнение! - никакви картофи (пържени ,или варени) зеле, майонези и пр...
-------------------------------
Вчера едни келеши опонираха и викаха, че това било "стара Балкантуристка порнография", а аз ,макар и след 20 години още съм се оригвал на работнически стол :)))
=== ===
Впоследствие се оказа, че цялата работа била нарочно, за да ме ядосат и да започна да ги псувам шепнешком (както знаете, иначе не мога по технически причини).
Казах им, че можеше направо да си поискат псувните, но отговориха, че се губел чара като не съм ядосан...:)))
Дааа,... ето това е чарът на живия, извънмрежов контакт!!
---------------------------------
Впрочем, вие какво мислите за гарнитурата?

(Наборе, тебе те знам ,пак ще вдигнеш глас за чесъна, но мися, че трябва да си го ядеш отделно, не се връзва в тази композиция:))
---
И както винаги -картинка. Предният път, сънен ,вместо в другия блог, тук нахаках една:))

сряда, 2 юни 2010 г.

Салата с гъби „Великият поход“

Какво прави мъж на средна възраст когато се чуди какво да прави?
Естествено, приготвя си мезе за вечерта, особено когато времето навън е като сега...
Та, ето какво направих:
Нарязах гъби, сурови. Сложих бели и черни китайски, но... въпрос на вкус. Настъргах с белачката за картофи краставица/и на ленти. Може и на търкалца или кубчета, но така е някак „по китайско“... Чесън на вкус. Сол. Олио, според мен - по-добре зехтин. Разбира се, можете да добавите каквото ви душа иска :)
Употребява се с: водка, мастика, ракия - заедно или поотделно :)))
Поехали!

вторник, 20 април 2010 г.

Мезе универсал

Правим си кисело мляко от прясно мляко.
При нужда сервираме в купички и посоляваме на вкус.
Може да се употреби с ракия, мастика, водка. Имаше плахи опити с коняк и уиски, но не е същото, вервайте ми. С джин още никой не е посмял...
Ако ракията е с цена за 700 мл под 15 лв. бутилката може да си купите Данон, а с киселото мляко от прясно мляко обирате махмурлука.
Рецептата е проверена. Дозировката е 1:1, т.е глътка ракия - лъжичка (не лъжица!) кисело мляко и така... докато нещо не свърши - ракията, млякото или вие :)))

неделя, 11 април 2010 г.

Пролетии

Дааа, времето след Нова година е едно такова никакво, че не предполага някакви кулинарни красоти. За мен те са безкрайни имени дни и... и така. За съжаление, нямаме навика да отбелязваме по-сериозно идването на пролетта, а и няма с какво толкова.
Но, стига с увертюрите! Ето една пролетна чорба, която си сготвих вчера:
2 връзки пресен кромид;
1 връзка пресен чесън;
2 моркова;
Гъби - пресни;
Киселец, коприва, спанак;
По 2 - 3 чушки сиврия, капия и люта - пресни, разбира се.
Домат - хубаво е пресен, но аз имах от тези, с които може да се стреля с римска прашка и за това сложих консерва, за съжаление..., но ако всичко е идеално, къде остава удоволствието от непознатото...
Сол и други мерудии - на вкус.

Аз я приготвям горе-долу така: нарязвам лука - на едро, и го хвърлям в тенджерата дето ще става чорбата. На дъното има зехтин. Слагам капака и започва задушаването. След това, в тази или друга поредност режа на едро, хвърлям вътре и задушавам. Разбърквам, като разчитам на зехтина и водата, която пускат разните треви, особено гъбите. След като приключа с продуктите, доливам вода и варя докато стане.
Както винаги, това не е някаква „твърда бабина“ рецепта. Всеки може да импровизира, както намери за добре, а ако сподели какво е направил ще бъде още по-добре :)))
Добър апетит!