вторник, 20 април 2010 г.

Мезе универсал

Правим си кисело мляко от прясно мляко.
При нужда сервираме в купички и посоляваме на вкус.
Може да се употреби с ракия, мастика, водка. Имаше плахи опити с коняк и уиски, но не е същото, вервайте ми. С джин още никой не е посмял...
Ако ракията е с цена за 700 мл под 15 лв. бутилката може да си купите Данон, а с киселото мляко от прясно мляко обирате махмурлука.
Рецептата е проверена. Дозировката е 1:1, т.е глътка ракия - лъжичка (не лъжица!) кисело мляко и така... докато нещо не свърши - ракията, млякото или вие :)))

13 коментара:

  1. Мастиката ще върви най-добре според мен. Или карловска анасонлийка - 60 градуса.
    Водката върви с почти всичко, а джина го вкарвам само с тоник, може и сода с нарязани лимони и лед. Той е за лятото...Сега не ми спори. Виж, ракията е универсална :)
    Бабата прави козе сирене. Като отида на село и аз ще взема две кози :)

    ОтговорИзтриване
  2. :) Преди години, когато се поучих от един стар употребител, оригиналната препоръка бе точно за мастика. За мен карловската анасонлийка е едно от най-хубавите питиета, но не съм пил такава има-няма 20-тина години. Преди нямаше време, сега ме мързи, а ей къде е Карлово...
    За джина няма и да споря. Пия го от немай къде...
    Като вземеш козите и направиш сирене можеш да ме поканиш на гости. Аз ще мина през Карловско, ще взема малко анасонлийка и ще пийнем „по едно“ :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Започвам
    Но без Данон а с онзи Чвор

    ОтговорИзтриване
  4. Какво да ти кажа за Чвора - до едно време беше добър, ама напоследък разликата с Данон е само в опаковката и донякъде в цената...

    ОтговорИзтриване
  5. Хехе, Данон няма да си купя никой път, но за подобни цели имам кефир...домашно производство.

    ОтговорИзтриване
  6. Що не напишеш как се прави :)

    ОтговорИзтриване
  7. О, ще напиша. Даже снимки ще има. Нищо работа е, само нужния материал да имаш. ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Из Русия съм виждал такова питие преди години, бутилирано в малки бутилки... Не знам защо, но не съм го опитвал. Не знам от какво и как се прави,тъй че - чакаме :)

    ОтговорИзтриване
  9. Както казват по обитавания от мене в момента край "Я ме, я" :-)
    И аз не зная за кефира как се прави. Ако е с онази гъба - пихме го половин година. Не лошо мезе.
    Пробвах, обаче да подквася кисело мляко без подквас. Един фен на българската млечна бактерия ми каза, че баба му го правела така.
    При мене се получи. Купих две негледжосани гърненца. Сложих в едното сурово краве мляко (от крава, не от магазина), а в другото сварено. Оставих ги в мазата (там е 10 градуса зиме и лете). След три дена имах чудно кисело мляко. И двете се получиха, но суровото - по-добре. Първият път става по-бавно. Обясниха ми, че след това е по-бързо, защото глиненото гърне се заразява с въпросната българска бактерия.
    Само ако пробвате - не го дръжте прекалено дълго в гърнето - едното веднъж го оставих да престои 8-10 дена да видя какво ще стане и загубих и гърнето и млякото. Заразих го с мухъл. ;-)
    И аз съм за мастиката. Със звездички. :-)

    ОтговорИзтриване
  10. :) Хубав край, хубави хора. Формата „я я я“ също изразява интересни отношения :)
    Четох как се прави кефир и в процеса има ферментация, което показва, че трябва да се опита...
    Това с гърнето ще го опитам. Нямам читава маза, но ще измисля нещо :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Имаше един стар виц за Я-то.
    Втората световна война, късна нощ на фронтовата линия. Изпуква съчка. Солдатът стиска оръжието и пита: "Сережа, ето ты?". А отсреща: "Я, я" (това последното се произнася в дисциплиниран и отсечен немски стил. :-))

    ОтговорИзтриване