понеделник, 7 декември 2009 г.

Босненски питки - Сомун

Драги Приятели,

Вчера беше голям Празник.На по знаещи оставих да готвят рибите, картофки, салатки, а аз взех и направих сомуни.
Ето как...

Продукти (за много сомуни):

1 кг брашно
20 г суха мая
1 ч л захар
2 ч л сол
около 300 мл хладна вода


Потребни продукти и прибори



Хубаво размесваме продуктите поне 15 минутки и оставяме тестото да почине един час



Разделме тестото и оформме сомунчета



Готовият продукт слагаме в тавата (одгоре ги леко мацнем с топла вода), тавата сме преди това намазали с олио.Пак лека половин часова почивка.



Воила, ето ги...Малко са грознички на вид, но са много вкусни и ухаят прекрасно.

През целият процес на приготвяне, майстор готвач може да се черпи с винце, или с ракийка или с каквото си там обича.

Айде наздраве!

3 коментара:

  1. :) Красота! Поздравления!
    Понеже съм дарена със завидна виртуална сетивност усещам и вкуса и аромата :), но даже и да питах само очите си, пак щях да кажа същото.

    ОтговорИзтриване
  2. Грознички! Приятелю, няма да се снимаме с тях, ще ги ядем :)))

    ОтговорИзтриване
  3. И сигурно много ще им ходи домашно козе сирене...:))), А и домашно винце

    ОтговорИзтриване