понеделник, 21 декември 2009 г.

Салата с печен лук и орехи



Като помислих малко, реших, че най-добре е да се спра на нещо просто и вкусно, което е същевременно и универсално. Както знаете, свършенството е в простотата (не в простотията),
Ориентировъчни количества:
--------------
8 глави кромид лук, средни 1/2 ч.ч. орехови ядки 8 кисели краставички 1 с.л. зехтин 1 с.л. ябълков оцет щипка чубрица
* Кромид лука се измива и се правят 2 среза с нож на кръст, като отдолу главата лук остава неразрязана (и необелена)
* Сложете ги в тавичка и ги печете около 30 мин в предварително загрята фурна на 200 градуса;
* като изстинат лука се обелва и се нарязва на едро;
* Ореховите ядки се запичат на сух тиган;
* В купа за салата се смесват кромид лука, нарязаните на кръгчета кисели краставички, ореховите ядки се накълцват, или начукват и се овкусява със зехтин, ябълков оцет и стрита чубрица.

Главите лук може предварително да се начукат с дървен чук.
Поднесен с топла пита и шарена сол това е чудесно ястие!!!
Направете го и няма да съжалявате.
---------------------------
...И освен това е идеална гарнитура към печеното месо, или свинския кебап на следващия ден, когато се блажи.:)

11 коментара:

  1. Забравих : Краставичките може да са и мариновани

    ОтговорИзтриване
  2. А с какво се пие :)
    Освен това се чудя, а ако се добави някоя и друга глава печен чесън - също има страхотен вкус! Какво да се прави - чесъна ми е слабост, май само в сладкото не го слагам :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Знаеш ли, аз също го обичам, но като комбинация с лук...май става като два остри камъка ..:)))
    А на свинското мисля, че определено лукът му ходи повече :)

    ОтговорИзтриване
  4. А за пиенето - и ракийка става и водка (то водката с какво ли не става) и най-интересното -врви също с бяло и червено вино..
    За бира--не съм пробвал. Лично аз обичам само светлото пиво и го пия предимно през лятото без мезе, или с пържена риба :)

    ОтговорИзтриване
  5. Славунчо,
    ако не си слагал чесън в салатата от зеле, непременно опитай. Става страхотна. Това го научих от щерката, която е много добра на салатите.
    Счуквам чесън (ако може да не е китайски) със сол, слагам в него оцета или лимона и олиото или зехтина. (кой каквото)
    Докато накълцам зелето и настържа морковите заливката е готова. Супер е.

    ОтговорИзтриване
  6. За тоя, китайският чесън (дето е в едно като плетен маркуч) чух ,че бил обработван с някакви препарати ,които не били безвредни.
    Аз (ние) използвавме почти само домашно производство. По-дребничък е, но поне със сигурност е чесън :)))

    ОтговорИзтриване
  7. И ние сме така, Кръстьо. Домашен - дребен, с истински аромат, с чеснова лютивина. Изобщо - чесън. Още имам от миналогодишния ми летен чесън и не е мръднал. :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Кръстю,
    готов съм да споря с теб „до изчерпване на количествата“! Чесъна не върви много само със сладко ог бели череши :)))
    mem, наистина почти на всичко слагам чесън, а когато съм на гости и домакинята е „забравила“ си искам и хрупам с удоволствие! Това бе повод с едно приятелско семейство - крайни естети, да влошим отношенията си и сега се срещам с тях само виртуално :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Слагай,наборе, щом ти харесва ...Аз също го меля здраво...И интересно - пресният,зелен ми прави киселини, а старият -много рядко..
    В нашия край има едно поверие, че ако този, който го сее пръдне, чесънът става много лют..:)))
    А ти за онова семейство сигурен ли си ,че чесънът е причината ...то на естетите вяра да им нямаш, привиждат им се все разни работи, че и приискват, ама пуста естетика, много пречи на човека...:))))

    ОтговорИзтриване
  10. Кръстю,
    сигурен съм, наборе!
    То при всяко гости бяха едни намеци, как хола им замирисвал на овчарска колиба, само селяните и простаците го употребявали... Сещаш се, че не устисках и им теглих една от най-просташките :)))
    Естети... Чиста проба парвенюта...

    ОтговорИзтриване
  11. Че ти пък що се сбираш с такива потомствени,расови граждани? :)))))

    ОтговорИзтриване