понеделник, 21 декември 2009 г.

Символика на коледната трапеза



Конкретна рецепта ще представя, разбира се, вероятно утре, или в другиден. След домашната консултация. Постна ще бъде ,разбира се... А сега ми се иска да посоча това. Зная, че за повечето от нас, особенно по-старите това не е ново, но традициите за това са традиции, защото са се повтаряли ,нали ?! :)
+++++++++++++++++++++++++++++

* Сложете на масата мед – за да ви е сладък животът. * Лук сложете, за да е много имотът, като люспите му. * Чесънът пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието. * Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната маса. * Добре е да сложите семки тиквени, слънчогледови и много ядки. * По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности. * Напълнете фруктиерата с плодове, топлината от оранжевите и червени плодове ще украси масата и ще предаде топлина. * Напълнете кана с червено вино. * Елховите клонки украсяват маса. Не забравяйте свещите. * Вечерята започва рано. Най-хубавата част от празника е, че семейството се е събрало, всички заедно и споделения трепет от очакването на празника не може да бъде заменен и от най-скъпото меню. На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието. В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Някъде пъхат и дрян за здраве.


1 коментар: