петък, 18 декември 2009 г.

:) В тази красива снежна сутрин ...

... искам да ви предложа гореща закуска, по същество - попарката на прадядо ми, за когото съм разказвала вече в публикацията и коментарите тук, поради което няма да се отплесвам в идилични спомени.
Макар и елементарна, закуската е доста алтернативна (не съм виждала някой друг някъде другаде да я приготвя), вкусна, ароматна, засищаща не бих казала, но определено дава енергия. Не е подходяща за време на пост, но той ще свърши скоро.
И така, попарата е от:
горещ липов чай, сварен до почервеняване и умерено подсладен, което означава все пак да е достатъчно сладък
и
надробено сирене, което ако обезсолявате по принцип, за случая не би било добре да е напълно обезсолено.
И ... това е всичко. Ако сте отказали закуската, като дневно хранене, както аз направих още преди двайсет години, рецептата е добре приложима върху злояди деца и внучета, каквото се твърди, че съм била ... преди много време :)).

Красив декемврийски ден! Душата ми пее от тая белота и снежни клони навън! Пожелавам същото и на вас :)!

16 коментара:

  1. Много е хубаво, наистина, но мама навремето ми слагаше и хляб...

    ОтговорИзтриване
  2. :) На това специално хубавото (за злоядото детенце)му е че няма нищо хлебно, бисквитено и прочие злоядешки неудоволствия, а и липсата на нещо тестено вътре предава спецификата на вкуса.

    И знаеш ли какво, едва сега ми просветва, че прадядо ми е бил единствения човек с Нужното Разбиране в този дом.:))

    ОтговорИзтриване
  3. Еее, вода със сирене :)
    Мама ми правеше друга попара без хляб: хубав тлъст агнешки бульон и в него разбит мозъка на животинката и с малко лимон... Чудо! Но, и с него можеше да се изгризе някой краешник...

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, на мене пък вчера ЧЕЗ ми честитиха празника с гръмнал компютър. :-(
    Да влезе ВиК-то.
    :-))
    Славувчо, и аз си падам малко хищник. Мамината ти попара много ми допада. Еле за мезе ми се вижда супер. :-)

    ОтговорИзтриване
  5. mem,
    ако това ще те успокои аз вече имам два гръмнали благодарение на тази демократична придобивка - ЧЕЗ. Пий една студена вод(к)а и погледни нещата от хубавата страна. Точно сега е момента да си направиш един хубав коледен подарък под формата на компютърче :)))
    А за закуската - ами, аз не знам какво е това „злоядо дете“. Като не му обръщаш внимание на глезотиите и не даваш нищо друго за ядене след това ефекта е поразитерен. Всичко изяжда и то лакомо :)))
    Все пак, да не си помислиш, че съм баща или дядо садист. Просто задействам инстинкта за самосъхранение...

    ОтговорИзтриване
  6. :)) Вода?
    А цветът, аромата и вкуса? Не убивай липовата естетика така брутално :).
    Но твоята звучи доста апетитно за пораснали и ящни по природа деца.

    А ЧЕЗ, мътните да ги вземат, миналата година в период от няколко месеца ежедневно се опитваха да ми поднесат тоя подарък. Добре, че не се получи! Пусни жалба и ги накарай да си платят масрафа, ако имаш документи за гръмналия компютъра!

    ОтговорИзтриване
  7. :-)
    Имам протокол, ама май немам нерви. :-))
    Ще мина на студена водКа, защото и на ВиК им нямам доверие. :-)
    Иначе и аз го помня този мирис на запарена липа. :-))

    ОтговорИзтриване
  8. Изпий си водКата, но на ЧЕЗ нищо не им оставяй :)).

    ОтговорИзтриване
  9. Какво значи да „имаш документи“?! Все пак, при мен става дума за лични компютри. Кой ще документира, че се е прецакал от спиранията на тока или от неговата нестабилност :(
    Май водката и „подаръкът“ са по-добрия вариант :)))
    Другото е късане на нерви...

    ОтговорИзтриване
  10. Документите с които е закупен имах предвид, защото ако компютъра е самоделно/самосглобено устройство, предполагам не съществува от юридическа гледна точка:). А като направят гаф и ги вдигнеш във въздуха, идват и правят констатации, ето тя казва, че има протокол, предполагам за това иде реч. Това минава, на сестра ми така им изгоря климатика, но понеже беше поправим, ги препратиха към техен или асоцииран с тях сервиз, където вече изключително настояваха да ги прецакат по някакъв начин, който не помня и май вдигнаха ръце. Може би в определени случаи те компенсират директно финансово, но при всички случаи си е разправия, която си струва да изтърпиш единствено за да не те правят на глупак. Но май напоследък тая мотивация нещо не ни е достатъчна, което си е напълно разбираемо, то да беше едно ...

    ОтговорИзтриване
  11. За съжаление, моите компютри или са купени на старо, или са доправяни мощно, или... абе, нямам шансове.

    ОтговорИзтриване
  12. Липовият аромат е неповторим. Само, че със СУХАР и масълце и натрошено сирене . Като се отхлюпи и се вдине парата...
    Свързвам го със зимните утрини в детството...
    После като пораснахме, покрай пиенето се овълчихме...Това, попарата с вино, не можах да го залюбя и това е...

    ОтговорИзтриване
  13. :)) Сигурно щото не сме закърмени точно с нея, Кръстю. Не е голяма загуба, да ни пъхат в мавзолея, да ни вадят от мавзолея, пък накрая при цялото ни величие и да ни взривят мавзолея, я по-добре да си караме на липа :).
    Славунчо, не съм 100% сигурна за необходимостта от документ за собственост в случая, по-право дали от енергото го изискват. Мем сигурно знае точно какво е нужно,като проблемът и е пресен. Ако не, сестра ми ще идва за Коледа, ще я питам.

    ОтговорИзтриване
  14. Дядо ми Михаил, този от Битоля с агнешките главички, така е „закърмен“ - попара с хляб и вино. Не трябва да се забравя и ширата.
    За РС-тата. Моите „инсталации“ трудно могат да се определят като компютри, каквито виждаш в магазина. Всяко полуграмотно технически лице, може да каже, че издънката е станала по още 100 причини, освен от токовия удар или ниското напрежение и за съжаление ще бъда право. Все пак, като „автор“ аз съм сигурен за какво става дума. От друга страна, от цели две години не ми е гърмял компютър, тъй че... престъпното поведение на ЧЕЗ има давност!
    Няма давност за тези, които ни го натресоха, но ще се спра, щото минавам в друга плоскост :)

    ОтговорИзтриване
  15. Добро утро на всички.
    Какво ще папкаме днес? :-))

    ОтговорИзтриване
  16. Нека дамите първи предложат :)))

    ОтговорИзтриване