вторник, 22 декември 2009 г.

КОЛЕДЕН ОБЯД



Пържоли от свински бут на тиган
---------------------- Продукти: 4 броя свински пържоли от бут (врат) , смлян черен пипер ,кимион, червен пипер (лют), 5 листа кисело зеле
---------------------
Приготяне : • Пържолите се нарязват с дебелина около 1см, измиват се и се подсушават . • Леко се начукват и поръсват с черен пипер от двете страни. • Оставят се да престоят на хладно 30-60 минути. • Пържат се в похлупен тиган на средно силен огън до зачервяване. • Приготвя се съд с подходящ диаметър (спрямо пържолите) и дълбочина от йенско стъкло, или порцелан • На дъното се поставя първият лист кисело зеле, върху него първата готова пържола, ръси се с кимион ,червен и черен пипер (сол по желание. Мисля, че тази в киселото зеле е достатъчна) + Съвет : Не солете никога месо преди термичната обработка. Измъква му сока и става сухо. • Така редувате листа и пържоли, като ръсите между тях. Завършва се с лист кисело зеле. . Залива се отгоре с отделената при пърженето в тигана мазнина и се захлюпва.
-------------------------------------
След около 30 мин.(един аперитив време) листата се наряват, както са със соса и подправките и се поднасят като гарнитура към пържолите. Като допълнителна гарнитура може да се поднесе и от вчерашната салата (с печен лук и орехи)
------------------------------------
Обяснение: Както забелязвате, отново просто ястие, при което се разчита единствено на качеството на продуктите. Прясно смлян черен пипер, качествено кисело зеле (най-добре домашно) и най-важното - прясно месо. Защото според мен едно месо, което като мен не си помни годините и е висяло по фризери, каквото и да го правиш...нали?!

12 коментара:

  1. Чесъна го забравих на нощното шкафче :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Преди малко направих една редакция.Бях забравил,че ще ползваме снощната салата за допълнителна гарнитура и бях писал в продуктите и лук.
    Това е окончателната рецепта.
    И тигана да е от незалепващите. От ония, дето мислят за всичко според една реклама :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитни ги пущаш. :-)
    От снимките само ми замирисва на вкусно. :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря.Това са колажи.Правя ги с "Фотошоп" и са ми хоби.Обичам да се занимавам и с фотография ,както и с готвене, но обикновенно по празниците не съм аз този, който прави снимките, а ...май и не съм за снимка. Пък и вече станахме доста хора и не е сигурно дали моето празнично меню ще бъде на дневен ред.
    Но не съжалявам, разбира се! Годината има 365 дни и е важно здраве, разбирателство и радост да има !
    Весело прекарване на всички празници !

    ОтговорИзтриване
  5. :)) Даже и напълно да се абстрахирам от подчертано естетичния вид на публикациите на Кръстю, от тази, ако не му се напълни устата със слюнка, значи са му оперирали рецепторите!
    Весели празници и от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. ... ако не му се напълни устата на човек ...
    Извинете!

    ОтговорИзтриване
  7. @Gloxy-Floxy- Благодаря за комплимента. Ако бях с 20г. по-млад, можеше да помисля за кариера в областа на рекламата...А сега, "да бъдем други вече късно е, късно е..." дето пееше Данчето, май:)))
    Ами то, за това май са и блоговете....Както казват турците- "Никога не е късно да станеш за резил" :)))
    Весели празници!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. @Zoka -Благодаря! Ей сега ще го кажа на жената.:))))

    ОтговорИзтриване
  10. Бях писала с двата си леви крака, та да си пренапиша коментара... Като ми се разхвърчи ума във всички посоки, ефектът е поразителен, е, на 25 не беше така ...:)
    :) За това са, наистина, или и за това-да изявим нереализираната част от себе си . Съдейки по себе си и ефекта от блоговете ми върху самата мен, смятам, че е изключително ползотворно за духа, въпреки че в последно време малко дръпнах назад заради лоша мотивация, но се надявам да е временно:).
    А колажите ти наистина са радост за окото ... и душата, защото очите са вратата към нея:).Око за това имам, бих се радвала и уменията да са ми такива, но не е дадено всекиму:). Имам един приятел, който прави невероятни фотокартини, може да кача някоя, която има отношение към храната, в момент, който преценя за удачен, имам разрешение да го качвам където намеря за добре. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване