сряда, 23 декември 2009 г.

ГРЕЯНО ВИНО

е-списание МАРГАРИТА/брой 1(8)/2002 Рецепти за греяно вино:


ГРЕЯНО ВИНО
_____________________________________________________________________________

Подхожда за дългите зимни вечери. Наричат го още глинтвайн (от нем. gluhende Wein — горещо, пламтящо вино). Приготвя се обикновено от червено вино с добавяне на захар и подправки, канела, и карамфил. Понякога се добавят ром, коняк, ликьори, лимон, ябълки, но в такова количество, че добавките да не променят вкуса, а само да му придадат по-приятен и благороден аромат.
Греяното вино е подходяща напитка за болните в периода на възстановяване след инфекционни заболявания, при физическо и психическо изтощение.
Хубаво е греяното вино, защото освен тялото, сгрява и душата. Ето няколко най-популярни рецепти за това чудесно питие.


Класическа рецепта

1 бутилка трапезно червено вино,
5-6 карамфилчета,
мускатно орехче — количеството му е според вкуса,
60-70 г вода, 1 суп. лъж. захар.


Карамфилчетата, настърганото мускатно орехче се заливат с водата в джезве и се варят 1 мин., след което сместа престоява около 10 мин. Виното се излива в тенджерка и се поставя на огъня. Когато стане топло, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 лъж захар. В никакъв случай виното не се оставя да кипне, а просто трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашките или да се излее в керамичен чайник.
____________________________________________

Ябълково греяно вино

1 л червено вино,
чаша и половина захар, 2 ябълки,
15-20 зърна черен пипер,
канела на пръчки,
4-5 зърна карамфил, лимон.


Във виното се добавя захарта, нарязаните на кубчета ябълки и подправките и се довежда да кипене. Сваля се от огъня и се оставя за 10-15 мин. да поеме аромата. Прецежда се и се разлива още горещо. Във всяка чаша се поставя резенче лимон и по желание няколко кубчета ябълка.
______________________________________________________

Ароматно вино

1 бутилка червено вино,
1 чаша вода,
1 чаша мед,
1 чаша ром,
1 чаша захар,
карамфил, кардамон, канела, мускатно орехче по вкус.

В тенджерка се излива виното. Добавят се вода, мед, ром, захар и подправките. Всичко се кипва и прецедено се разлива горещо по чашите.
________________________________________________

Зимна рецепта

1 бутилка червено вино,
1 л силен черен чай,
канела и карамфил по вкус.

В емайлиран съд се излива виното, а после и чая и се довежда до кипене, добавят се подправките и се оставя да поеме аромата им 2-3 минути.
_______________________________________________________


Глинтвайн по немски

1 бутилка червено вино,
100 г захар,
5 г канела,
10 г карамфил,
100 г коняк,
лимон по вкус.



Поставя се на огъня виното, смесено с водата, захарта, канелата и карамфила и се нагрява до кипване. Оставя се да се отстои 10-15 мин., прецежда се, добавя се коняка и се разлива в предварително затоплени чаши. Във всяка чаша се поставя резенче лимон. Поднася се горещо (75-80° С).
________________________________________________

Добрата стара рецепта

1 бутилка червено вино,
1, 5 чаши вода,
1,5 чаши ром,
0,5 чаша мед,
0,5 чаша захар,
8 карамфилчета,
по вкус - кардамон, канела, мускатно орехче, ванилия.

В емайлирана тенджерка се излива по 1,5 чаши вода и ром, добавя се по полоин чаша течен мед и захар (ако медът е кристализирал, може да се разтопи на водна баня). Добавят се подправките. Кипва се и се разлива горещо по чашите през цедка.
___________________________________________________


Каролина (оригинална естонска рецепта)

400 мл червено сухо вино,
75 мл коняк,
50 мл водка,
50 г захар,
настъргано мускатно орехче,
карамфил,
3 щипки канела,
2 зърна бахар.

Виното се излива в емайлиран съд, добавят се захарта, подправките, грее се, без да се стига до кипене. Разбърква се с дървена лъжица. Преди да се свали от огъня се доливат спиртните инградиенти (коняка и родката), отново се грее, без ад се кипва, излива се в термос и се оставя минимум за 1 час.

5 коментара:

  1. :) Баба ми даваше греяно червено вино с черен пипер, ама дали беше за кашлица или за настинка въобще, защото за кашлицата специално ме караше да ям мед със синап.
    Без значение, ама наистина ти завира кръвта :)).

    ОтговорИзтриване
  2. Класиката си е най-добре май ,но на мен ми върви най-много в студено време...Като бях малък го пиеха тия дето колеха прасето...Е, и ракия пиеха:))

    ОтговорИзтриване
  3. Хубави рецепти, възбуждат фантазии..., но определено не са за мен :)
    Според мен ракия се пие със салатата, супата, второто, десерта и кафето накрая, но най-вече с приятна компания! Такъв съм си. Вече е късно за облагородяване чрез ашладисване :)
    Веднъж получих цивилизационен шок, когато един познат пред очите ми изпи Цяла Бутилка Шампанско! На него нищо му нямаше, а аз едвам преживях потреса...
    Бутилка ракия - да!, но бутилка шампанско?!

    ОтговорИзтриване
  4. Нещо ми изчезна коментара, па ще повтарям.
    Та скоро един комшия ни донесе греяно винце - от варианта с ябълки и канела. Ние си подреждахме дървата на студа, а бай Митьо видял, че мръзнем и домъкна едно чайниче и три чашки. А чучурчето на чайничето запушено с едно парцалче да не избяга духа докато пресече улицата :-)
    И аз погледнах с недоверие, но беше мно-ого вкусно.

    ОтговорИзтриване