четвъртък, 24 декември 2009 г.

Спомени...

Приятели, след вашите прекрасни постинги аз просто нямам какво друго да добавя!
Все пак, за да не помислите, че се изхулзвам като скъсан терлик, ще споделя някои спомени от детството...
Преди Бъдни вечер татко купаваше елха, поставяше я на кръстачка, а аз и майка я окичвахме. Имаше играчки, останали още от нейното детство, прекрасни гирлянди, памук за сняг и най-отгоре блестящият „връх“! За сведение на някои по-млади колеги и тогва не се слагаше петолъчка най-високо на елхата.
Баща ми отиваше в мазето да вади зеле и туршии, майка започваше с подготовката на трапезата. Тук няма да влизам в подробности. Вие сте ги описали по-добре. Татко разчупваше питката с късмет, наричаше на Бог, на Богородица, на къщата, на всеки от нас и гледахме на кой се е паднала парата. Кой знае защо тя винаги беше в моето парче питка :)...
В интерес на истината, не трябва да приемаме нещата толкова идилично. Всичко, което ви разказвам ставаше под мрачният и сив похлупак на комунизма. По улиците се прокрадваха хора с бомбета и вдигнати яки на шлиферите, чуваха се изстрели, взривове и писъци... Под кревата обикновено се подаваше поне един чифт непознати обувки, някой пушеше под масата, а под елхата задължително слагахме едно устройство, на което зловещо проблясваха червени лампички в ритъма на „Интернационалът“, заобиколено от небрежно разхвърляни томчета на Маркс, Ленин и Живков... Мъка!
За обяда след Рождество майка ми правеше поне два вида баница, баклава и печена гъска или патица... Досещате се, че от тогава такива вкуснотии не съм хапвал, пък и не мога да опиша как ги приготвяше :). Това защото вниманието ми бе отвлечено с опити да разбера какво ще ми донесе Дядо Мраз на Нова година.... Бедните ни детски сърчица, стиснати в железният юмрук на Партията, не знаеха, че има и Санта Клаус или пък „Кока-Кола“ още не бе реализирала този проект... не помня...

Спомени много и все различни за всеки от нас :)
Искам да ви помоля да погледнете постинга на  моят Приятел kuracpalac, който ме накара да си спомня и за други неща, освен празничните обеди и вечери...

Пожелавам ви много здраве и късмет, на вас и на вашите семейства!
Весели празници!

8 коментара:

  1. :) Най-сърдечни пожелания за здраве, благополучие и любов и от мен!
    Хубава празнична вечер на всички!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Рождество на всички приятели!
    Бъдете здрави и щастливи. :-)

    Славунчо, и аз изведнъж си спомних как правехме звезди (ама витлеемски, не комунистически :-) ) и коронки за главата от картон, намазан с лепило и ситно начукани играчки от елхата. Даваха ни тия, дето са се счупили. :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Спомням си, под елхата покриваха кръстачката с памука ,в който бяха преди това играчките за украса и гирляндите...Стояха в две картонени кутии от обувки :))
    А върху памука ,под елхата имаше Дядо Мраз и Дядо Коледа. Дядо Мраз бе ново производство, пластмасов ,в шейна с три елена, а Дядо Коледа бе картонен ,с брада от памук ,рисувано лице и мантия украсена със златен варак.Прав, с чувал на гърба ,от плат (итамин).Целият бе в целофанова торбичка и бе от преди 9.09.1944г.
    Поставяха ги един срещу друг...
    Може би е имало някаква символика, но тогава не съм я схващал...Сетих се преди няколко години..
    -----------------
    Татко бе голям зевзек, Бог да го прости :))))

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа, приятели!
    Както се вижда нито звездите, нито дядовците Сме комунистически, демократични или някакви други измишльотини на мозъци, обременени от простотии :)
    Да си спомним за хубавите неща! Лошите са около нас ката ден :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Рождество Христово, Приятели!
    Бъдете винаги здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  6. Честито Рождество Христово и за теб, Приятелю!
    Здраве, късмет и щастие за теб и за цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  7. Весела Коледа и незабравимо посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
  8. MadWizard,
    Честита Коледа! Здраве и късмет през 2010, пък и още дълго след това! :)

    ОтговорИзтриване